Adab Menghidang Makanan
Adab menghidang makanan:
- Lap pinggan mangkuk sebelum digunakan.
- Tidak menggunakan pinggan mangkuk yang retak dan sumbing.
- Menggunakan pinggan mangkuk yang bersih.
- Susun hidangan dengan kemas
- Sediakan peralatan yang cukup seperti sudu,air basuh tangan,tisu dantuala tangan.
Faedah menyediakan makan dengan betul:
- Menjaga kebersihan makanan
- Tidak dihinggapi penyakit
- Tidak tercedera semasa makan
- Menjaga maruah dan kehormatan tuan rumah
- Memudahkan tetamu makan dengan selesa
Akibat tidak menjaga adab menghidangkan makan:
- Makanan yang dihidang tercemar dengan kotoran dan kuman senang dihinggapi penyakit
- Keselamatan diri tidak terjaga semasa makan
- Tuan rumah di aibkan kerana tidak menghormati tetamu
- Tetamu tidak dapat makan dengan selesa
Bagus
ReplyDelete