Tuesday, 11 August 2015

ADAB MENGHIDANG MAKANAN...

 Adab Menghidang Makanan


Adab menghidang makanan:

  • Lap pinggan mangkuk sebelum digunakan.
  • Tidak menggunakan pinggan mangkuk yang retak dan sumbing.
  • Menggunakan pinggan mangkuk yang bersih.
  • Susun hidangan dengan kemas
  • Sediakan peralatan yang cukup seperti sudu,air basuh tangan,tisu dantuala tangan.


Faedah menyediakan makan dengan betul:

  • Menjaga kebersihan makanan
  • Tidak dihinggapi penyakit
  • Tidak tercedera semasa makan
  • Menjaga maruah dan kehormatan tuan rumah
  • Memudahkan tetamu makan dengan selesa





Akibat tidak menjaga adab menghidangkan makan:

  • Makanan yang dihidang tercemar dengan kotoran dan kuman senang dihinggapi penyakit
  • Keselamatan diri tidak terjaga semasa makan
  • Tuan rumah di aibkan kerana tidak menghormati tetamu
  • Tetamu tidak dapat makan dengan selesa

1 comment: